7 Haziran 2016 Salı

MMA (Karma Dövüş Sanatları) Tarihçesi

    
      M.Ö 648'de Antik Yunan'da yapılan Olimpiyat Oyunları arasında Pankreas (Pankration) adında bir spor da katılmıştı. Pankration kelimesi yunancadaki herşey, tüm anlamına gelen ''pan'' ile güçler anlamına gelen ''kratos'' kelimesinden türetilmişti ve Helenik boks ile güreşin karmasıydı. Karşılaşmalarda yalnızca iki kural vardı; biri ısırmamak diğeri gözlere zarar vermemekti. Karşılaşmalar taraflardan birinin bilincini kaybetmesi veya yenilgiyi kabul etmesiyle bitirilirdi. Kullanılan teknikler arasında yumruklar, eklem kilitleri, fırlatmalar, dirsek ve diz vuruşları ve tekmeler bulunurdu.


      Büyük iskender pankreasçıların silahsız dövüşteki yetenekleri yüzünden askerlerini onlar arasından seçerdi. M.Ö 326'da Hindistan'ı işgal ettiğinde beraberinde çok sayıda pankreasçı da bulunmaktaydı. inanışa göre pek çok asya savaş sanatının doğuşu da bu döneme denk gelmektedir. Pankreas günümüzde karma savaş sanatlarının da formunu oluşturmaktadır.


     1925 yılında ilk kez Rio de Janerio'da (Brezilya) karma dövüş sanatları uygulanmaya başlamıştı. 1801 yılında George Gracie İskoçya'dan Brezilya'ya göç etmiş ve aynı zamanda 1900'lerin başlarında Japon Mitsuyo Maeda da göç etmişti. Maeda bölgede kurulan kolonide japon hükümetinin temsilcisiydi ve Graice'nin soyundan gelen Gustao ile yakın arkadaş olmuşlardı.
 
    Maeda aynı zamanda tanınmış bir judo şampiyonuydu ve onun oğlu Carlos'a judo'yu öğretmeye başladı. Maeda Japonya'ya döndükten sonra Carlos çalışmalarına devam etti ve kardeşine de öğrendiği sanatı öğretmeye başladı ancak Carlos bu sanata öğrendiği diğer savunma sanatlarından unsurları da eklemeye başladı. Carlos ve kardeşi Helio bölgenin karete okullarının temsilcilerinin, profesyonel boksörlerin, capoeiristaların ve diğer sporcuların katıldığı Antik Yunandaki Pankreas karşılaşmalarını andıran Vale-Tudo karşılaşmalarına katılırlar. Helio Gracie bu karşılaşmada karşısına çıkan japon dövüşçüleri, boksörleri ve güreşçileri yenilgiye uğratır.

  Vale-Tudo karşılaşmaları Amerika'ya da taşınır. Gracie kardeşlerden Rorion, Tayland'a yaptığı gezilerde gizli karma dövüş karşılaşmalarına şahit olmuş olan Art Devie ve Semaphore Entertainment Group'in (SEG) başkanlığını yapmış olan Bob Meyrowitz Ultimate Fighting Championship'i (UFC) kurmuşlardır. Ultimate Fighting Championship dışında farklı karma dövüş sanatları organizasyonları da bulunmaktadır ve günümüzde bunların sayısı çok hızlı bir şekilde artmaktadır.
   

     
     İlk çıktığı günden bugüne gelene kadar MMA kurallarında da değişiklikler yaşanmıştır. Organize edilen ilk turnuvalarda kurallar çok esnek olmasına karşılık günümüzde sporcu sağlığı gözetilerek organizasyon ve müsabaka türlerine göre birtakım kurallar konulmuştur. 







      Günümüzde MMA dünya genelinde en hızlı yayılan savunma sporlarından biri olmuştur ve artık ülkemizde de bu spor dalı hızlı bir şekilde yayılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder